Google Maps Api – Kosten en Quota

Sinds 2018 heeft Google het gratis gebruiken van Google Maps Api’s aan banden gelegd en worden er kosten in rekening gebracht wanneer je over je quota heen gaat. Hoeveel verkeer is gratis en hoe stel je een quota in zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan voor het gebruik van Google maps op je website.

Het gebruik van de Google Maps API is dus niet langer gratis maar Google kent per billing account $ 200 dollar tegoed toe (goed voor maximaal 25.000 hits per dag) Als je niet zeker weet hoeveel hits je genereert kunt je maximum quota instellen per Google Api om te voorkomen dat je over je gratis budget heen gaat.

Hiervoor ga je naar https://console.cloud.google.com/google/maps-apis/quotas?project=uw-project-naam

Kies vervolgens bovenin de API waar je een max op wilt zetten zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan en stel de maxima in zoals hieronder aangegeven.

Google Maps API Credit

“Snoept” de Google bot van je gratis quotum?

Na een chat met Google werd mij het volgende verzekerd: And regarding the Bots, I can assure you that from the Google Maps Platform’s ends there is no bots to increase the usage from your side.

Budget Alert Google Maps Kosten

Budget Alerts voor Google maps api kosten

Er is nog een andere preventiemethode die alleen bedoeld is om de uitgaven die je doet onder controle te houden. Budget Alerts stellen je op de hoogte wanneer er  een deel van je budget gebruikt is. Om budgetwaarschuwingen in te stellen, kun je de handleiding volgen die is gedefinieerd in de documentatie “Een budgetwaarschuwing instellen” zie https://cloud.google.com/billing/docs/how-to/budgets

Je kunt budget alerts instellen via https://console.cloud.google.com/billing/ en dan kiezen voor Budget & Alerts

Terug naar alle blog artikelen van WPWM