Favicons maken en het belang van Favicons voor SEO

Wat zijn favicons en zijn ze belangrijk voor SEO (Zoekmachine optimalisatie)?

Een favicon is een mini logo en wordt gebruikt in verschillende formaten. Voor websites is dit 16×16 pixels. De naam favicon (ook wel url icon of pagina icoon genoemd) is een samenvoeging van de engelse woorden Favorite en Icon. Vrijwel iedere browser (Firefox, Chrome en Explorer) tonen deze favicons. U kunt ze zien in de verschillende tabbladen. De meeste bedrijven gebruiken hiervoor het icoon uit het bedrijfslogo.

Favicons en SEO

Apple touch icon

Ook mobiele telefoons en tablets maken gebruik van deze icons (in andere formaten). Wellicht heeft u bij uw webmastertools de 404 foutmelding zien staan met /apple-touch-icon.png. Dit betekent dat een gebruiker uw website in de favorieten heeft opgeslagen maar dat er geen icon gevonden werd. Het is dus zaak alle benodigde favicons toe te voegen aan uw website. Omdat ieder device andere afmetingen gebruikt is het goed om de verschillende formaten naar de root van uw website te uploaden.

Favicons maken (gratis)

Via het programma (gratis) Iconifier.net kunt u eenvoudig in 1 keer alle icons maken in alle juiste formaten. Het uploaden naar uw website kan bij WordPress soms ook via het thema wat u gebruikt of u kunt gebruik maken van de WordPress Plugin Favicon by RealFaviconGenerator

Genereer met RealFaviconGenerator alle pictogrammen die u nodig hebt voor desktopbrowsers, iPhone / iPad, Android-apparaten, Windows apparaten en meer.

iOS-apparaten gebruiken een Apple Touch-pictogram met hoge resolutie om bladwijzers en snelkoppelingen naar het startscherm te illustreren. Een eerste generatie iPhone heeft een foto van 57 × 57 nodig, terwijl een gloednieuwe iPad met Retina-scherm op zoek is naar een foto van 152 × 152. Android Chrome gebruikt deze foto’s ook als het ze vindt. Windows 8 neemt een andere route met een speciale set pictogrammen en HTML-verklaringen.

Favicon is niet alleen een kwestie van foto’s met verschillende resoluties. De verschillende platforms hebben verschillende UI-richtlijnen. De klassieke desktop favicons gebruiken bijvoorbeeld vaak transparantie. Maar iOS vereist ondoorzichtige pictogrammen. En Windows heeft ook zijn eigen aanbevelingen.

Van belang voor vindbaarheid?

Is het van belang voor vindbaarheid? Nee niet echt maar het geeft uw bedrijf een professionele uitstraling op het internet en gebruikers zullen sneller klikken door gebruik van een favicon. Daarnaast herkennen gebruikers uw site eerder bij gebruik van meerdere tabbladen.